February 06, 2012

Solved question Paper of IPO Examination held on 29th January 2012 (Question No 91 to 150)


91.     A proclamation under section 82 of CrPC can be issued against a person against whom a warrant has been issued Thus a proclamation can be issued against

Answer :   Accused offender
92  Attachment of the property of the person absconding

Answer :   Can be issued simultaneously with the publication of the proclamation of the proclamation u/s 82 of CrPC
93.     A proclamation requiring a person to appear must be published giving
Answer :   Not less than 30 day time to the person concerned
94.     Pebidi-font-size: 12.0pt; mso-fareast-font-family: 'Times New Rttan';">.     Period of limitation for filing a suit to establish the right ovevided u/s 84 of CrPC is

Answer :   Within six month of attachment
95.     Period of limitation fo/b>
Answer :    One year from the date of disallowing the claim
96.     If the person proclaimed appears within the period specified in the proclamation, the property attached:

Answer :    Shall be released from attachment
97.     The right of claiming the attached property or sale proceeds thereof by the proclaimed person flows from:

Answer :    Section 85 of Cr.PC
9man';">99.     imes New Roman','serif'; mso-bidi-font-size: 12.0pt; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">.     If the proclaimed person does not appear within the period specified in the proclamation, the property under attached:

Answer :   Both A and B
99.     A proclaimed person whose property has been attached can claim the property or the sale proceeds, on appearance.

Answer :    Within two year of attachment

Answer :   Both A and B
101.     The power of issuing proclamation u/s 82 CrPC

Answer :   All the above
102.     A proclamation issued u/s 82 CrPC is issued

Answer :   To secure the attendance of the person concerned before the court
103.     Attachment order u/s 83 of CrPC is to be passed

Answer :  by a court issuing proclamation u/sec 82 Crpc
104.     Attachment u/s 83 CrPC of a land paying revenue to the state government, be made

Answer :    Through the District collector within whose jurisdiction land is situated.
105.     A  fact forming  of the same transaction is relevant u/s 6 of Evidence Act:

Answer :   Through not in issue and may have occurred at the same time & place or at different time & place
106.     Several classes of facts, which are connected with the transaction(s) in a particular mode are relevant

Answer :   Under Section 6 of Evidence Act
107.     Motive behind an Act is relevant

Answer :   Under Section 8 of Evidence Act
108.     Preparation for an Act is relevant:

Answer :   Under Section 8 of Evidence Act
109     Under section 8 of Evidence Act conduct is relevant:

Answer :   Both A&B
110.     Under section 8 of Evidence Act:

Answer :  All the above are relevant
111.     When the conduct of any person is relevant, any statement made to him or in his presence and hearing, which affects such conduct is relevant:

Answer :   Under Section 8 of Evidence Act
112.     Facts which are cause of facts in issue are relevant

Answer :   Under Section 7 of Evidence Act
113.     A person is not entitled to give evidence of fact which he is disentitled to prove by any provision of law

Answer :   Under Section 5 of Evidence Act
114.     The question is, whether certain goods ordered from B were delivered to A, The goods were delivered to several intermediate persons successively.  Each delivery is a relevant fact:

Answer :   Under Section 7 of Evidence Act
115.     The question is, whether  A murdered B Marks on the ground, produced by a struggle at or near the place where the murder was committed are relevant Facts:

Answer :   Under Section 7 of Evidence Act
116.     A is accused of murder of B by beating him.  Whatever was said or done by A or B or the by-standers at the beating, is a relevant fact:

Answer :   Under Section 6 of Evidence Act
117.     A is tired for murder of B by poison.  The fact that before the death of B,  A procured poison similar to that which was administered to B, is a relevant fact:

Answer :   Under Section 8 of Evidence Act
118.     The question is is whether A committed a crime.  The fact that A absconded after receiving a letter warning that enquiry was being made for the criminal and contents of the letter, are relevant:

Answer :   Under Section 8 of Evidence Act
119.     The question is, whether A was robbed.  The fact that soon after the alleged robbery, he made a complaint relating to the offence detailing the circumstances, are relevant:

Answer :   Under Section 8 of Evidence Act
120.     A sues B upon a bond for the payment of money.  B denies the making of bond.  The fact that at the time when the bond was alleged to be made,  B required money for particular purpose, is relevant.

Answer :   Under Section 8 of Evidence Act
121.     Wrongful gain means

 Answer :    Gain by unlawful means of property which the person gaining is not entitled
122.     Wrongful loss means

Answer :    Loss b unlawful means of property which he person losing it, is legally entitled
123.     Dishonestly has been defined as doing anything with intention to cause wrongful gain to one person and wrongful loss to another:

Answer :    Under section 24 IPC
124.     Fraudulently has been defined as doing anything with intent to defraud:

Answer :    Under section 25 of IPC
125.     Section 34 of IPC

Answer creats a substantive offense
126.     Under section 46 of IPC, death denotes:

Answer :   Death of a human being
127.     Illegal signifies

Answer :    All the above
128.     Nothing is said to be done or believed t be done in good faith which is done or believed without due care & intention- as defined:

Answer :    Under section 52 IPC
129.     Personating a public servant is an offence

Answer :   Under section  170 IPC
130.     The term injury as defined in Section 44 of IPC, means

Answer :   Any harm illegally to a person in body, mind, property and reputation
132.     For the application of section 34 IPC there must be at least

Answer :    Two persons
133.     Non attendance in obedience to an order from public servant is punishable:

Answer :    Under section 174 of IPC
134.     Furnishing false information to a public servant being legally bound is publishable

Answer :   Under section 177 of IPC
135.     Obstructing public servant in discharge of public functions is punishable

Answer :   Under section 186 of IPC
136.     Disobedience to order duly promulgated by public servant is punishable:

Answer :    Under section 188 of IPC
137.     Threat of injury to public servant is punishable

Answer :   Under section 189 of IPC
138.     Breach of contract to attend helpless person is punishable

Answer :   Under section 491 of IPC
139.     Commutation of sentence for imprisonment of life is provided:

Answer :    In section 55 of IPC
140.     Under section 73 IPC a convict can be put to solitary confinement but the total period of the same can not exceed

Answer :   Three months.
141.     In case of an offence punishable with fine only, imprisonment for non payment of fine

Answer :   has to be simple
142.     In IPC the pronoun he and its derivative are used to denote.

Answer :   Either
143     In IPC the word India means the territory of India excluding

Answer :    State of Jammu and Kashmir
144.     The word public servant has been defined in IPC

Answer :    In section 21
145.     The word special law has been defined in section 41 of IPC to mean

Answer :    A law applicable to a particular subject
146.     The unlawful engagement of public servant in trade is prohibited

Answer :    In section 168 of IPC
147.  The unlawful buying or bidding in property by public servants is prohibited:

Answer :   In section 169 of IPC
148.     Under section 53 of IPC, offenders are liable to following types of punishments:

Answer :   Five
149.     A writes his name on the back of a bill of exchange.  As the effect of this endorsement is transfer the right to the bill to any person, who may become lawful holder of it:

Answer :    The endorsement is a valuable security
150.     The concept of common intention to fasten criminal liability has been provided.

Answer :    In section 34 of IPC
Solved by s jayachandran , SA , Mavelikara Division.9961464279
 Courtesy SA POST

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...