March 22, 2012

MODEL QUESTIONS FOR PM GRADE 1 & IPO EXAM 2012

MODEL QUESTIONS FOR PM GRADE 1 & IPO EXAM 2012
  
(PO Guide Part I)
25.       Authority to whom complaint should be addressed

            a)         Local Supdt.and PM in case  first class PO.       b)         HOC
            c)         DG Posts                                      d)         PMG               Ans: a

  
26.       Circle complaint officer is

            a)         Vigilance officer                   b)         CPMG
            c)         PMg                                        d)         Head of division             Ans: a
(Vigilance officer has attachéd to the HQ of each circle)


27.       Period within complaints should be prepared in case of VP, loss /damage of regd& ins article, other complaint related to inland post, miscarriage /destruction of postal order & SP is

            a)         12 month, 3 month, 6 month, 12 month, 1 month
            b)         24 month, 6 month, 9 month, 1 month, 2 month
            c)         36 month, 1 month, 6 month, 9 month, 2 month
            d)         6 month, 3 month3 month, 9 month, 1 month             Ans: a

28.       legal responsibility of post office is exempted from

            a)         Any fault by induvidual
b)         Loss, mis delivery or delay of , or damage to, any postal article in course of transmission by post
c)         wrong payment or delay in payment by foreign postal administration of money order issued in India.
            d)         All the above                                          Ans : d

29.       Article addressed to deceased person

a)         Delivery such articles to any near relative of the deceased who may have applied  for them in case uninsured article.
b)         Delivery such articles to any near relative of the deceased who may have applied for             them in case do not appear to contain any valuable property
c)         Delivery such articles to any near relative of the deceased who may have applied for             them in case no counter –claimant or likelihood of dispute.
d)         All the above                                                             Ans; d

30.       Size limit of letter  and roll is

            a)         Min11X7cm & max 60X90cm,   min 10X17cm & max 88X100cm
b)         Min10X7cm & max 50X100cm,   min 15X25cm &max 80X100cm
c)         Min11X22cm & max 60X40cm,   min 20X17cm &max 90X100cm
d)         None of these                                                            Ans : a

31.       Size limit of Inland letter card folded and unfolded is

            a)         Min15.2X9cm & max 21X10cm,   min 28.2X18.2cm max 30X21cm
b)         Min10X7cm & max 50X100cm,   min 15X25cm &max 80X100cm
c)         Min11X22cm & max 60X40cm,   min 20X17cm &max 90X100cm
d)         None of these                                                            Ans : a

32.       Post card of private manufacture size limit is

a)         Min10X7cm & max 50X100cm,   min 15X25cm &max 80X100cm
b)         Max 15 cm x 10.5 Cm  min 10X7 cm
c)         Min11X22cm & max 60X40cm,   min 20X17cm &max 90X100cm
d)         None of these                                     Ans: b

33.       Recorded delivery fee and intimation fee is

            a)         3, 4                                          b)         5,6
c)         2,1                                           d)         None of these         Ans: c

34.       Complaint can be made in case of recorded delivery is within

            a)         One month                            b)         Six month
            b)         Two month                            d)         Cannot be made     Ans: b

-10-

35.       Fee for availing business reply service

            a)         Apr to Jun -100, Jul to Sep-75, Oct to Dec-50, Jan to Mar -25
b)         Apr to Jun -200, Jul to Sep-150, Oct to Dec-100, Jan to Mar -50
            c)         Apr to Jun -250, Jul to Sep-150, Oct to Dec-75, Jan to Mar -50
            d)         Free of cost                                                       Ans: b

36.       Book packet may contain

            a)         News papers, publications of all kinds,
            b)         Printed books, paper, parchment
            c)         Cardboard either blank or printed
            d)         All the above                                                   Ans: d

37.       Size limit of book packet roll and other than roll is

            a)         Min 10X17 cm & max 80X100,   10X7 cm & 60X30X30 cm
b)         Max 15 cm x 10.5 Cm  min 10X7 cm
c)         Min11X22cm & max 60X40cm,   min 20X17cm &max 90X100cm
d)         None of these                                                        Ans: a

38.       The weight limit of book packet is

            a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         5 kg                 Ans; d

39.       The weight limit of book packet containing periodicals is

            a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         5 kg               Ans; d

39.       The weight limit of book pattern and sample packets  is

            a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         5 kg                   Ans; b

40.       The weight limit blind literature packet   is

a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         7 kg            Ans; d

41.       The following charge are exempted to blind literature packet

            a)         Registration                                            b)         Fee  for ackn
            c)         Fee for the attested copy of receipt           d)         All the above       Ans :d
                       for more questions visit abkantharaja.blogspot.in

42.       License for Registered newspaper is issued by

            a)         DG Posts                               b)         Head of the circle
            c)         SSP/SP                                 d)         PMG                  Ans: c

43.       Security fee for availing registered newspaper facility is daily newspaper- 1 month cost, weekly- 10 week cost, fortnightly- 21/2 moth cost,  monthly- 2 month cost.

a)         Above statement is true      b)    Above statement is false     Ans: a

44.       Late fee for renewal of  regd news paper is

.           a)         5/-                                b)         6/-
            c)         3/-                                d)         Free of cost                Ans :a

45.       Renewal charge of reg news paper is

            a)         5/-                                b)         6/-
            c)         3/-                                d)         Free of cost           Ans :d


46.       Parcel can be sent by UR up to

            a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         5 kg          Ans :a

47.       Parcel can be booked at BO is

            a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         10 kg        Ans:d

48        Parcel can be booked at SO is

.           a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         10 kg           Ans:c

49.       Max size limit of parcel is

            a)         Length 1 mtr and length and girth is 1.80mtr
            a)         Length 2 mtr and length and girth is 1.900mtr
a)         Length 3 mtr and length and girth is 1.20mtr
a)         None of these                           Ans:a

50.       No compensation will be payable in case

            a)         For loss or damage caused by the fault or negligence of the sender
            b)         Article is prohibited by transmission by post
c)         For damage in case in which the contents of the registered article are liquid or perishable articles or articles of and exceptionally fragile nature.
            d)         All the above                  Ans d

(Prepared by AB Kantharaja Mobile 089698223440 http://abkantharaja.blogspot.in )sapost,dheeru24k

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...