April 17, 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO & PM GRADE 1 EXAM

Postal Manual Vol V Qn 26-50)


26.  New Speed Post discount structure and operational mechanism would apply to all existing bulk customers availing credit facility w.e.f.

            a)         01012011.                                 b)         01-04-1995
            c)         01-01-2008                                        d)         None of these                       Ans:a


27.       The list showing the details of bags to be received and dispatched by a mail office/transit section is

            a)         Sorting list                                         b)         Due mail list
            c)         A order                                               d)         B order                                   Ans: b(52a)

28.       The list showing the manner in which the articles must be dispatched is

            a)         Sorting list                                         b)         Due mail list
            c)         A order                                               d)         B order                                   Ans:a(52a)


29.       The mail comprised of articles and documents which must be dispatched every day or at regular intervals is termed as

            a)         Due mails                                          b)         Unusual mails
            c)         Bulk mails                                         d)         None of the above               Ans: a(53)

30.       Letter posted after the prescribed hours of closing the mails but within the time permitted for posting and with prescribed late fee (in addition to the postage) are called

            a)         Too late letters                                  b)         Late letters
            c)         Missent letters                                  d)         Non of the above                 Ans: b(56a)

31.       Letter posted after the prescribed hours of closing the mails but within the time permitted for posting and without affixing prescribed postage and late fee are called

            a)         Too late letters                                  b)         Late letters
            c)         Missent letters                                  d)         Non of the above                 Ans: a(56a)

32.       An article which has been erroneously forwarded by an office to an office other than the office of destination and an article is a vernacular article on which the incorrect destination are

            a)         Mis-sent & mis directed article       b)         Too late letter
            c)         Late letters                                         d)         Non of the above                 Ans: a(57)

33.       Mark incorrect correct option

a)       Trial card  used for the purpose of determining the relative advantage of
            alternative mail routes or the cause of detention to articles
            b)         Trial cards are red colour
            c)         Trial card should be included in any station bundle
            d)         None of these                                                                                               Ans: c(57)

34.       The timing of clearance of letter at railway station is fixed by

            a)         SSPOs                                               b)         SSRM/SRM
            c)         Sub Divisional Inspector of Posts             d)         IRM                                         Ans: b(58)

35.       The registered newspaper addressed to foreign countries must have
36.       class="MsoNormal">             a)         Separate license for posting         
b)         License to post without prepayment
            c)         License to post only on prepayment of postage
d)         None of these                                                                                               Ans:a(58a)   

36.       The min number of copies of Regd newspaper posted at a time

            a)         100                                                     b)         50
            c)         75                                                        d)         60                                            Ans: a(58a)

37.       Mark correct option

            a)         Bill of franking machine used is prepared in form MS10
            b)         In RMS offices, letter box key should be kept in custody of Sorting Assistant
            c)         Greeting cards are treated as first class mails in sorting. During the greeting
season they are given air lift also without air surcharge otherwise surface mode.
            d)         Label bundle should not contain more than 50 to 60 letters & post cards.n-left: 0.5in; text-indent: -0.5in;">             c)         Ordinary cirove                                                                                            Ans:e

38.       Mark correct option

            a)         Territorial bundle prepared for foreign when not less than 5 articles
            b)         Bulk bag system is not available for Srilanka, Nepal, Buthan & Pakistan
    sp;                 &nbscumstances the bulk of the correspondence for any office is more
                        than a single mailbag can contain called as plural mail bags
            d)         When extra mail bag(unusual mail) is closed for PO or Mail office the registered              bag should be place in the due mail list         
            e)         All of the above                                                                                            Ans: e

39.       Normally mail list prepared in

            a)         Triplicate                                            b)         Duplicate
            c)         Single copy                                       d)         Quadruplicate                       Ans: b(76b)

40.       Air mail bags dispatched to each port of call is accompanied with

            a)         Window delivery ticket                    b)         Inland airmail delivery bill
            c)         Mail list                                               d)         None of these                       Ans: b(76)

41.       Face of the article mean

            a)         Back side of the article        b)         The side on which sender address written
            c)         The side on which addressee address written   d)         None of these Ans: b(54)

42.       Letter posted in the Night post office without payment of late feed will be

a)         Impressed with the remarks ‘Detained late fee not paid’ and included on the next day dispatch
            b)         Returned to the sender with the remarks ‘late fee not paid’
            c)         Detained without any remarks
            d)         None of these                                                                                               Ans: a(56a)

43.       The incharge of a RMS division is called       

a)         Senior/Superintendent of RMS    b)         Sub Divisional ASRM
c)         HRO                                                   d)         SRO                                       Ans: a(4)

44.       The lowest unit of post office is

            a)         Head Post Office                              b)         Sub post office
            c)         EDSO                                                 b)         BO                                          Ans:d(8)

45.       Monthly sorting order is issued by
           
            a)         PMG                                                   b)         SSP/SP
            c)         DG Posts                                           d)         CPMG                                    Ans: d(9)

46.       The officer incharge of a Head Record office is designated as

            a)         Head Postmaster                             b)         Record officer
            c)         Head record officer                          d)         Head sorter                           Ans: c(17)

47.       Territorial regd bundl are prepared when the number of registered article is

            a)         25 or more                                         b)         5 or more
            c)         10 or more                                         d)         50 or more                             Ans: a(24)

48.       The keys and changeable hour plate of a letter box must be kept in the custody of

            a)         Postmaster                                        b)         APM
            c)         Postal Assistant                               d)         Treasurer                               Ans: c

49.       Station bundle are prepared only when the no of article either paid of unpaid of any PO
            a)         5                                                          b)         7
            b)         3                                                          d)         14                                            Ans: d(24)

50.       The mail posted BO are sent to

            a)         Directly to RMS mail office                                     b)         HO
            c)         AO for inclusion into bag to the mail office         d)         None of these Ans: c(8)

(Prepared by AB Kantharaja Mobile 08969822340,  http://abkantharaja.blogpot.in)

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...