April 03, 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO & PM GRADE 1

POST OFFICE GUIDE PART II
(RULE &REGULATION RELATING TO FOREIGN POST)

1.         Categories of Foreign postal articles are

            a)         Letter post & Parcel post                 b)         Airmail & Sea mail
             c)        Registration post & Ins post           d)         All of the above                    Ans:a(1)

2.         The abbreviation  ‘UPU’ stands for

            a)         United Postal Union                                    b)         Universal postal union
            c)         United Pacific Union                       d)         None of these                       Ans: b(3)

3.         Asian Oceanic Postal Union is having its head quarter at

            a)         Dacca                                                 b)         New Delhi
            c)         Singapore                                         d)         Mannilla(Phillipines)                       Ans:d(4)


4.         India joined the AOPU in the year         

            a)         1970                                                   b)         1975
            c)         1978                                                   d)         1973                                       Ans: d(4A)

5.         The fee for special services Registration acknowledge, insurance certificate of posting and late fee are

            a)         Not uniform for all destination
            b)         Uniform for all destinations
            c)         Of two different rates on for western countries and another for eastern
                        countries
            d)         None of these                                                                                               Ans: b(7)
           
6.         AD means

            a)         Acknowledgement due                   b)         Advice of delivery
            c)         Actual Delivery                                 d)         None of these                       Ans: b(7)

7.         Label size of foreign article is min & postage paid words should not be less than

            a)         70mm X 100mm & 300sq mm        b)    &sp;  Varies from country to country      b)     &nb white; color: #333333; font-family: Arial, Tahoma, Verdana; font-size: 12px; line-height: 19px; text-align: justify;">             c)         25mm X 50 mm & 100 sq mm        d)         None of these                       Ans: a(11)     
8.         The delivery of a foreign article in the country of destination

            a)         Varies from country to country      b)         Uniform all over
            c)         As desired by the sender                d)         None of these                       Ans: a(14)

9.         Mark the correct option:

a)         Rate applicable for recall of foreign article in case letter 10gm & Telegraph 15 words
            b)         The fee paid for the recall will not be refunded under any circumstances
            c)         Weight more than 500gm a warehousing charge at the rate per day
commencing             from eight day, shall be collected from the addressee at the time of delivery.
            d)         All the above are correct                                                                      Ans: d(16-18)


10.       Article except VP addressed as “ Postal Restante” are detained in the PO of delivery for the period not exceeding

            a)         Seven days                                       b)         Three month
            c)         One month                                        d)         Fifteen days                          Ans: c(18)

11.       Mark the correct option:

a)      &n          &nlip;                                            Ans: d(19)
c)         Surface mail received for delivery in India from any country not applying reduced charges forIndia may be redirected to another country by the surface mail without any charge for the redirection.
a)         Surface mail received for delivery in India from a country India may be redirected by the surface mail to any country  on payment if dispatched to its new destination.
b)         If the above charge not paid before redirection, it will be treated as insufficiently paid      & tax equal to difference in posta: Arial, Tahoma, Verdana; font-sizt the time of delivery        
c)         a and b are correct                           d)         None of these correct          Ans: c(19)

13.       Mark correct option related to official postal articles

a)         The rules relating to private correspondence apply equally to official postal article
            b)         Service stamps can be used for prepayin outward official foreign mail but the
postage due on inward foreign mail addressed to Govt officers cannot be paid by means of service stamps
c)         All of above are correct                   d)         None of tily: Arial, Tahoma, Verdana; font-size: 12px; line-height: 19px; margin-left: 1in; text-align: justify; text-indent: -0.5in;"> a)         The rules relating to private correspondence apply equally to official postal article
            b)         Service stamps can be used for prepayin outward official foreign mail but the
postage due on inward foreign mail addressed to Govt officers cannot be paid by means of service stamps
c)         All of above are correct                   d)         None of these are correct   Ans: c(21)

14.       Correspondence for personnel of the Indian Armed Forces serving outside India addressed to the Indian Army PO.

            a)         Should be prepaid as air article    b)         Should be prepaid as if SAL
            c)         Should be prepaid as inland article for all purpose  d) None of aboveAns: c(22)

15.       The max weight of an Airmail letter should not exceed

            a)         4 Kg                                                    b)         5 Kg
            c)         2 Kg                                                    d)         1 Kg                                        Ans:c(26)      
16.       Dimensions of Postcards is

            a)    Max 100 X 150 mm & min 80 X 140 mm 
b)    Max 105 X 149 mm & min 90 X 140 mm
c)    Max 150 X 200 mm & min 70X 140 mm  
d)    None of these                                                                                                   Ans: b(30)     


17.       Mark incorrect option related to Postcard

            a)         Should not be folded, cut or altered and should be sent unenclosed
            b)         Breach the conditions may be treated as letter and postage will be taxed
                        accordingly
c)         Unpaid and insufficiently paid postcards are forwarded taxed with double the deficiency.
d)         The amount recovered from sender after the  delivery.                        Ans: d(31-32)

18.       The corresponding inland post service to the printed paper service in the foreign post is
a)         Pattern and sample packet                        b)         Registered News paper
c)         Book packet service                                    d)         None of these                       Ans: c(34a)

19.       The following items may be sent as printed papers through book packet

            a)         Manuscripts of works or for newpaper
            b)         Musical scores or sheets of music in manuscript.
            c)         Papers obtained by means of a typewriter of any type
            d)         films and sound recording                         e)         a & b only                              Ans:e(34)

20.       Mark correct option related to packet of regd news paper

            a)         Breach of conditions the packet will not be forwarded but will be returned to
                        sender.
            b)         Sender will be required to pay double deficiency in the internal postage
            c)         If the sender wish to repost the article after complying with necessary
                        conditions,  he may do so by paying fresh postage in full on the article.
            d)         All the above are correct                                                                             Ans: d(41)

(Prepared by AB Kantharaja  abkantharaja@blogspot.in mobile No 08969822340)

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...