April 13, 2012

MODEL QUESTIONS FOR IPO AND PM GRADE 1 EXAM Thursday




(Qn 1-25)
1.         The first class HO situated at the HQ of the Head of the circle or, where there are more than one such HO, the one is attached to HQ is called as

            a)         Head post office                               b)         First Class Post office
            c)         General Post Office                         d)         None of the above               Ans: c(6)

2.         The service responsible for the carriage of mails by rail, road,  river and air and for the collection and distribution of mails received form Post offices by mail offices and section

            a)         Army postal service                         b)         Mobile post office service
            c)         Railway Mail Service                       d)         None of the above               Ans: c(2)

3.         A main office of group of post offices consisting of itself and a number of smaller offices called sub and branch office which have been placed under its Account jurisdictions is called as

            a)         Head Post Office                              b)         First class post office
            c)         General Post Office                         c)         None of these                       Ans: a(5)



4.         Post office which is situated on a line of through mail communication  receive & sorts bags intended for office in advance, without opening them is

           n5.      nbsp;  TMO                                                    b)         SO
            c)         Transit office                                     d)         None of the above               Ans: c(9a)

  d)     &nb   A branch of RMS where closed bags are received and dispatched sorting of letter is not done in this unit mail agent or mail guard is in charge of this unit is a

            a)         Transit office                                     b)         Head office
            c)         Transit mail office                            d)         None of the above               Ans: c(9b)

6.         Mark correct option

            a)         Sorting mail office charged with the duty of opening the sorting mail bags received by it and deposing of their contents.
            b)         AMPC mean automatic mail processing centre sorting is done by machine.
            c)         CRC mean computerized Registration centre.  Regn work is done by computer
            d)         All of  these.                                                                          x; margin-left: 1in; text-indent: -1in;">           &nsp;      Ans: d(9-10)

7.         Mark correct option

            a)         Sorting sub office are situated near the junction of several mail lines
            b)         Nodal Post office is working in important cities some post office are authorized to receive letters from neighboring PO and sort the mail as per sorting diagram.
c)         Central bagging unit is  branch of RMS office .
d)         All the above                                                                                                 Ans:d(11)

8.         An office is established at HQ of a Postal circle and deal with unclaimed and refused articles and articles without address or incomplete address is called as

            a)         Nodal Post office                             b)         Head post office
            c)         Returned letter office                      d)         None of the above               Ans:c(12)

9.         Mark correct options

a)         A post office or Sorting office or section which wxchanges mails with offices in foreign countries is known as ‘Office of exchange”.
b)         A Foreign post office is an office of exchange in which the work of assessment of customs duty on foreign mail is also carried out.
c)         A Sub foreign Post office is does not close and receive any bags but in which the work of customs examination, assessment and accounting of custom duty is carried out.
d)         All the above                                                                                                 Ans: d(13)

10.       Railway Mail service working on Railway or river streamer lines is called

            a)         Mail Office                                         b)         Bag Office
            c)         Transit section                                  d)         Transit mail office                Ans: c(14)

11.       The mail office deals with contents of mail bags addressed to them and with closed forward bags is called as

            a)         Transit Mail Office                            b)         Sorting mail office
            c)         Transit Section                                 d)         Record office                                    Ans:b(15)

12.       The mail office deals only with closed bags is called as
            a)         Transit Mail Office                            b)         Sorting mail office
            c)         Transit Section                                 d)         Record office                                    Ans:a(15)
           
13.       Mark correct option

            a)         Mail office are two kind one is Sorting mail office another is Transit mail office
            b)         Mail agent incharge of Sorting mail office and HAS is incharge TMO
            c)         Mass mailing centreis help to customer who are regularly posting max number
                        of letters, as help him to writing the address, affix stamp etc
d)         Press Sorting office is situated on promises of the newspaper. All the
expenditure   is borne by the publisher.
e)         All the above                                                                                                 Ans: e(15)

14.       Mark incorrect option

a)         RO is a stationary office of the RMS where work paper of the sections attached to it are prepared, checked and placed on record, all forms & bags.
            b)         HRO is stationary office situated at the HQ of RMS Dn
            c)         SRO is situated at the same station as a Mail office.
            d)         None of these                                                                                       Ans:d(16-18)

15.       Mark correct option

            a)         Every PO is Unit Bag office other than BO and EDSO
            b)         Every HRO/SRO in RMS is identified ad District Bag office
            c)         The PSD situated at the HQ of Postal circle is identified as Circle Bag Office
            d)         D section of Postal directorate works as Central Bag office. This is not deal with               any bags but only deals with the correspondence relating distributions of bags
            e)         All the above                                                                                                 Ans:e(18)


16.       Journey performed by a set of Section traveling on duty from one end to the another end of its beat is called

            a)         Section                                                          b)         Beat
            c)         Trip                                                                 d)         None of these           Ans: c(22)

17.       Mark correct option

            a)         Station articles are intended for delivery from a PO to which they are sent
            b)         Sorting articles are articles that are to be sorted by the Poor Mail Office to which   they are sent, and fwd to office of final destination or to other sorting offices
c)                  Label bundle are two type express bundle and differed bundle
d)                 Express bundle require to sort immediately & Differed bundle may be disposed later.
e)                 All the above                                                                                            Ans: e(23,24)

18.       Mark correct option

            a)         Pink check slip  for ordinary paid and unpaid bundle
            b)         Blue check slip  for Airmail
            c)         White check slip  for  both express & differed bundle
            d)         Marked 2 diagonal line green for local article, yellow for rajdhani & blue for           metro             bundle          
            e)         All the above                                                                                                 Ans: e(25)

19.       Mark correct option

            a)         The weight of TB should not be exceed 30 Kg weight
            b)         MO check slip printed in red in on white or badami paper
            c)         Registered bundle prepared there are three or more uninsured letter.
            d)         Regd bag may contain cash bag, ordinary and VP regd article, insured
                        envelope,      regd bundle, ins bundle, ordinary &VP MO
            e)         All the above                                                                                                 Ans: e(28)

20.       A bag is used to enclose several bags sent to the same office or section thereby affording protection to them called

            a)         Packet Bag                                        b)         Insured Bag
            c)         Transit Bag                                        d)         None of these                       Ans: c(33)

21.       A bag is used to enclosed correspondence of the high officer of Govt called as

            a)         Camp bag                                          b)         Special bag
            c)         Transit bag                                        d)         None of these                       Ans: b(37)

22.       Mark correct option

            a)         An account bag is used between a SO to HO vice versa
            b)         SO to HO account bag contain SO daily account
            c)         HO to SO account bag contain SO Slip
            d)         Account bag are due bag              
            e)         All the above                                                                                                 Ans: e(34)
  

23.       A  and B order is issued by

            a)         Supdt of RMS                                   b)         PMG
            c)         Supdt of Post office                         c)         HRO                           Ans: a(46,47)

24.       A order contain

            a)         Proposed changes in the sorting list
            b)         Performance of SA duties in mail offices
            c)         Disposal of camp articles
            d)         None of the above                                                                                       Ans: a(46)

25.       B order contain

            a)         Proposed changes in the sorting list
            b)         Performance of SA duties in mail offices
            c)         Disposal of camp articles
            d)         None of the above                                                                                       Ans: b(46)

(Prepared by AB Kantharaja, Mobile 08969822340)
Courtesy : abkantharaja.blogspot.in

Remove Virus From Pendrive

Remove Virus From Pendrive

Pen drives are very useful in data transfer. Especially in back up the data and very useful tool for storage and very easy to transfer data from one system to other (no network connectivity). Also the the pen drives are vulnerable to virus. While connecting to various computer there is a risk of having various virus in the pen drives.

One of Main virus that affecting pen drive is New Folder. Exe. How to remove new folder .exe virus in computer is discussed in another post published before. .
The New folder .exe virus
Task Manager is disabled, Registry Editor is disabled,Taking too much time for accessing pen drive. Uses half of your computers processing power

While Searching over web I found an interesting tool that easily removes this virus. Just download the tool from the below link. Run the exe by double clicking on it

The in the application
Click on Delete autorun.inf
Then click on delete virus from usb (remove virus from usb). This will remove the virus from pen drive
You can also restore the task manager registry editor by clicking on “Restore windows Default settings”

Click to downloadbrothersoft,
published by SA PARAVUR , dheeru24k

4G: All that you want to know

                                                                        
 NEW DELHI: Bharti Airtel on Tuesday become the first company in India to offer high-speed Internet services using fourth-generation (4G)telecommunications technology.

The company said high-speed wireless broadband "has the potential to transform India" and to provide a platform for "building the country's digital economy."

What's new in 4G technology?

4G, known as the ultra-broadband allows mobile phone users to surf the Internet, video conference and download music, video and other content at a rate several times faster than 3G services that are still being rolled out across the country.

A successor to the 3G and 2G families, 4G is expected to be five times quicker than 3G services. It would offer services such as high-definition mobile TV and video conferencing.
Analysts say India's rural areas offer huge market potential but erecting infrastructure to support high-speed networks will be costly, making urban areas the immediate battlegrounds for customers.
Mittal said that the TD-LTE (Long Term Evolution) technology adopted by Airtel would be the platform for future broadband revolution.

"We hope that this technology would be emulated and followed by those who got Braodband Wireless Access (BWA) licenses," he said at the launch event.

Airtel's 4G services

"Today's launch is a major milestone for India and Airtel," Bharti Airtel chairman Sunil Mittal said in a statement.

Bharti rolled out the 4G wireless broadband services in Kolkata and is working on launching advanced technology networks in other parts of the country. Bharti Airtel will shortly roll them out in the other three circles of Karnataka, Punjab and Maharashtra (excluding Mumbai).

"We will launch the 4G LTE service in Bangalore this month, followed by Pune and Chandigarh," Bharti Airtel Chairman Sunil Mittal said.

With one of the largest pools of young people in the world, India will see massive growth in consumption of data and content over mobile devices and proliferation of mobilecommerce, analysts say.

Bharti and its rivals paid a total Rs 38,543 crore ($7.5 billion) to buy fourth-generation (4G) wireless broadband spectrum in a 2010 auction, which saw bids at much higherprices than initially expected.

Bharti managed to win 4G spectrum in just four of India's 22 telecoms zones in the auction, paying Rs 3,314 crore for spectrum in the Maharashtra, Karnataka, Kolkata and Punjab zones.

The network for rolling out Airtel's 4G LTE services in the city had been built by Chinese telecom equipment maker ZTE. Airtel is the first mobile operator to launch 4G services in the country. Bharti Airtel has already awarded the contract for building and operating its 4G network in Maharashtra to Nokia Siemens Networks


source:sysadmindop.blogspot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...